Art gym: verleden en toekomst

Van bij het ontstaan een resolute keuze voor Acro-gym …

Gymgroep ’t Prutske Kapellen, neutraal en zonder enige politieke of filosofische inslag, werd opgericht in 1976 door Marieke Vouwé. Van bij de aanvang werd resoluut gekozen voor de toen gloednieuwe tak in de gymnastiek : Acrobatische Gymnastiek (de Internationale Federatie Sportieve Gymnastiek werd in 1973 opgericht). Door de combinatie van tumbling, dans en vooral acrobatie in teamverband, steeg het ledenaantal continu.

Het aantal demonstraties nam steeds toe. Tevens werd gestart met deelname aan competities op nationaal niveau, met diverse successen. Reeds 1985 organiseerde ’t Prutske het Belgisch Kampioenschap Acrobatische Gymnastiek en Tumbling in de gemeentelijke sporthal van Kapellen.

De deelname aan de World Gymnaestrada te Herning (Denemarken) in juli 1987 vormde voor de demonstratieploeg één van de eerste hoogtepunten.

Onder leiding van Rosy Taeymans breidde de competitieploeg verder uit, en nam de trainingsfrequentie toe. Het palmares van de club werd elk jaar uitgebreid met provinciale, Vlaamse, nationale en zelfs internationale medailles (Europese kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en World Games)! Het aantal demonstraties in binnen- en buitenland (Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk,…) werd ontelbaar. Ook de diverse groepsnummers, met choreografie van de Bulgaarse Raïna Landgraf, vielen meerdere malen in de prijzen.

Het Belgisch Kampioenschap Acro en Tumbling werd in 1991 opnieuw door ’t Prutske georganiseerd in Kapellen. Ook in 1999 organiseerde de club het Belgisch Kampioenschap Acro, deze keer in het Provinciaal sportcentrum Peerdsbos te Brasschaat.

In datzelfde jaar werd de club voor de tweede maal geselecteerd voor de World Gymnaestrada, deze maal in Göteborg (Zweden) in juli 1999. Met het groepsnummer “Nachalo” oogstte Gym ’t Prutske keer op keer een staande ovatie van het internationale publiek. Als klap op de vuurpijl selecteerde de Fédération Internationale de la Gymnastique ‘t Prutske om België te vertegenwoordigen op het F.I.G.-gala, het prestigieuze afscheidsgala van de Gymnaestrada.

Met het nieuwe nummer “Winter” van de Bulgaarse choreografe Boyana Angelova, veroverden 3 trio’s en 3 gemengde paren de harten van 3 maal 8000 toeschouwers….

Op de Wereldkampioenschappen Acrobatische Gymnastiek 1999 te Gent, bracht de club zijn groepsnummers tijdens de openings- en de sluitingsceremonie.

Gym ’t Prutske werd ART GYM

De Gymnaestrada vormde een symbolisch afscheid van ’t Prutske. Na bijna 23 jaar sprak de naam niet meer tot de verbeelding. Met een nieuwe naam en bijhorend logo werd de internationale en professionele uitstraling onderstreept, en toonde de club zich klaar voor de 21e eeuw. Hierbij kan ART GYM op verschillende wijzen gelezen worden: “kunstgym”, waarbij het esthetische wordt benadrukt, “hart” als symbool voor de liefde voor de sport, “hard” als vereiste om resultaten te bereiken in de competitiesport, en vooral: “A.R.T.” als letterwoord voor de verschillende disciplines in de club: Acro, Rope skipping en Tumbling.

Inderdaad, ondertussen was Erika Danckaers in september 1996 gestart met de nieuwe discipline Rope skipping. Ook in deze discipline bleef het succes niet uit: Belgische en Europese medailles stapelden zich ondertussen op, en het aantal leden steeg spectaculair. ART GYM organiseerde in februari 2000 de Belgische Jongerenkampioenschappen Rope skipping.

Sinds 2006 hebben Tom Huys en Anja Simons de leiding van de rope skippers succesvol overgenomen.  Spijtig genoeg hebben we deze discipline moeten stopzetten. De “R” van ARTGYM staat nu voor ‘Recreatieve basisgymnastiek”, waarbij we jongeren en kleuters de basis van de gymnastiek spelenderwijs aanleren.

De discipline Tumbling kende vooral onder leiding van Johan Pion zijn topjaren, met eervolle prestaties op diverse Belgische en Wereldkampioenschappen.  Nadien kende de tumbling een dipje. Momenteel is deze discipline terug in opbouw.

Tot eind de jaren tachtig werd de discipline Jazz-dance geleid door Marleen Hoefnagels. Ondertussen heeft Katelijne Vochten deze discipline reeds vele jaren onder haar hoede. De gevorderden verzorgen ook regelmatig dansoptredens. Sinds oktober 2009 is ART GYM terug actief met een dansgroep o.l.v. Evi Heirman. Moderne dans komt hier aan bod.

De acro-successen onder leiding van Rosy Taeymans, Nancy Warmoeskerken, Björn Bal en Peter Bastiaenssens bleven komen. Door de samenwerking met Topsport en Studie kenden de prestaties van de wedstrijdgymnasten ongekende hoogten. ART GYM kreeg de eer het Gymgala 2000 in het Antwerpse Sportpaleis te openen met het groepsnummer “Carmen”.

In 2007 wordt de acro-fakkel doorgegeven aan de nieuwe jonge ploeg acro-trainers: Ward Hellemans, Gerdje Van Ranst, Elke Thirion, Eline Van Casteren, Moreno Bastiaenssens, Cleo Scheyvinck, Evi Heirman, Katia Somers. Samen vertegenwoordigen zij heel wat internationale wedstrijdervaring.  De acro trainers beslissen om op het A en B niveau op sportief vlak te gaan samenwerken met Acro2gym.  Kevin Verstraelen neemt het D niveau op zich, met hulp van Elke Thirion, Tessa en Caroline De Meyer.  Ondanks de goed behaalde resultaten op Vlaams en Nationaal niveau, beslissen de respectievelijke besturen van Artgym en Acro2gym om toch elk terug zijn eigen weg te gaan.

Nieuw trainerstalent wordt aangetrokken. Onder leiding van Bart Andries slaat ART GYM terug een nieuwe weg in. Nèt zoals vroeger wordt er terug alle dagen getraind onder een deskundige begeleiding en met een juiste discipline. De resultaten bewijzen dit. Enkele provinciale titels, en verder selecties voor Vlaamse en Belgische Kampioenschappen, met eveneens podiumplaatsen. Ook onze topsporters laten op internationaal niveau zien wat ze kunnen.

In 2009 komt er een nieuwe discipline bij. ARTGYM beslist om terug te starten met tumbling. We gaan op zoek naar enkele gemotiveerde tumblingtrainers. Stilaan hopen we deze discipline terug uit te bouwen tot een competitieve discipline

In 2010 startten we met de discipline dans. Het gaat om moderne dans. De meeste leden zijn (ex-)gymnasten die omwille van studies niet meer alle dagen op competitief niveau willen/kunnen trainen in de acrogym. De moderne dans geeft hen de kans om d.m.v. 2 trainingen per week toch conditie op peil te houden. De selectiegroep van de dans zou ook deelnemen aan demowedstrijden.

 

Tenslotte : de toekomst voor ART GYM?

Naast het bestuur werd ook een enthousiast feestcomité opgericht. Door het organiseren van allerlei activiteiten wordt de clubspirit hoog gehouden, en wordt de financiële draagkracht verstevigd.

Sinds 2005 is ART GYM één van de 6 officiële “Basisclubs Acro” van de Gymnastiek Federatie Vlaanderen. In het Topsportbeleid Vlaanderen blijft ART GYM dan ook een referentie voor wat de opleiding van acrobaten betreft.